tisdag 27 mars 2012

Schemaläggning

Vi har en trafikplaneringsenhet som gör prognoser, analyser och schemalägger för alla medarbetare inom Kundcenter. Trafikplaneringen består för närvarande av sju personer; en chef, en controller och fem trafikplanerare.
Vi har schemaläggning i 6-veckorsperioder. Första steget är att göra prognoser och lägga in olika möten som till exempel verksamhetsmöten. Sen räknar vi ut arbetstiden för alla medarbetare, allt från 20 – 100%, som motsvarar tjänstgöringsgraden.
Därefter öppnar vi för önskemål och våra medarbetare har 8 dagar på sig att lägga in dessa. När medarbetarna är klara med önskemålen har enhetscheferna ett par dagar på sig att kolla så att alla har önskat. De ska också lägga in eventuella önskemål för frånvarande personal och se till att allt ser korrekt ut. När detta är gjort går schemat tillbaka till vår trafikplanering.
Trafikplaneringen har nu fyra veckor på sig att lägga schema och se till att arbetspassen motsvarar medarbetarens tjänstgöringsgrad.
Schemat släpps fyra veckor innan det ska börja gälla. Då börjar byteskarusellen! Även om vi har önskeschema så är det inte alltid önskemålen går att uppfylla. Det finns också andra orsaker som gör att medarbetarna vill byta pass med varandra. Dessa byten fixar medarbetarna själva genom ett program som ser till att bytet automatiskt kommer in i schemat.
Hälsningar Elisabeth